Macedonium
Македониум.орг
Историја
Религија
Архитектура
Култура
Етимологија
Етнологија
Пропаганда
Новости
За Македонија
Македонизам
Анкета
Македониум прашува
Што сакате да читате на Македониум?


Вкупно гласови : 8856
резултати
Македониум музика
Благодарност до Синтезис и Bagi communications

Време
Времето во Д. Капија
Времето во Скопје
Времето во Битола
Календар на настани
За Македонија > Единствено во Македонија
.: Дали знаете дека? :.
Близу селото Големо Коњари (Прилепско), на површина од 25 хектари, се простира пелагонискиот локалитет “Локва” (“Локви“), последен остаток од некогашното пространо пелагониско блато.
fe
Во последната декада (од 2000 година наваму), најкористени машки имиња во Македонија според Државниот завод за статистика на Република Македонија, се Филип и Александар.
fe
Воен плен (eng. “war trophy”, “booty”; franc.”butin de guerre”, “prise de guerre”; ital. “bottino di guerra”; germ. “Kriegsbeute”) е целокупниот непријателски јавен (државен) подвижен имот.
fe
Во Македонија многу малку се знае дека нашата земја своето име го запечатила пред светот и преку посебноста на својата ихитофауна.
fe
Дезертерството (lat. “desertio” од “desero”- да се остави, одбегне; franc. “desertion”, germ “Fahnenflucht”, eng. “Desertion, Absence Without Leave – AWOL”, ital. “diserzione”) е самоволно неисполнување т.е раскин на обврската за служење во војската со намера да трајно или подолго се одбегне воената служба.
fe
Дисциплината (lat. “disciplina”; “discere” да се учи, “discipulus” ученик) има две значења:
fe
Двобојот ( lat.”duellum”, franc.”duel”, germ. “Zweikampf”) е решавање на спор со оружена борба помеѓу две лица, со претходен договор.
fe
“Економијата на силите” (eng. “Economy of force” или “Economy of effort”, franc. “economie des forces”, ital. “economia delle forze”, germ.”Die Okonomie der Krafte”) во воената вештина е распоред на силите во конкретна воена ситуација, операција или борба на копно, море или воздух.
fe
Чамецот (eng. “boat”,”small boat”; franc.”embarcation”, “canot”; ital. “imbarcazione”, “barca”; germ. “Boot”,”Fahrzeug”; рус. “лодка“) е помало пловно средство обично без палуба или е само делумно покриено.
fe
Битката (eng. “battle”, fran. “bataille”, ital. “battaglia”, germ. “Schlacht”, рус. “битва “, “сражение“) е борба помеѓу големи сили на копно, море и воздух од чиј исход зависи судбината на цела војна или нејзин значаен период на воиштето.
fe
First
Prev
Страна 2 од 18
Next
Last

сабота, 20 април 2024
Моментно посетители: 59

Македонија низ фотографии

Галерии: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16  (нова)
Дали знаевте дека...
 Најславниот антички пат врви низ Македонија
--------------------------------
 Агрономијата во Македонија од почетокот на XX век
--------------------------------
 Абодрити, словенско племе во Дакија
--------------------------------
 Потеклото на парадите – од Македонците
--------------------------------
 Партизанската војна и антиката
--------------------------------
Дневни случувања
 Тауресиум ќе се презентира пред јавност
 Под македонското сонце во Прага
 Архитектурата од 4 до 6 век на виделина
 Ова не е Танец, ова е чудо од Македонија!
 Инаугуриран четвртиот македонски претседател

Македонски времеплов
Март
Април
Мај
Јуни
Јули
Август
Февруари
Септември
Октомври
Ноември
Јануари
Декември
 
Copyright Macedonium | © 2007-2008 Број на посетители: