Macedonium
Македониум.орг
Историја
Религија
Архитектура
Култура
Етимологија
Етнологија
Пропаганда
Новости
За Македонија
Македонизам
Анкета
Македониум прашува
Што сакате да читате на Македониум?


Вкупно гласови : 8923
резултати
Македониум музика
Благодарност до Синтезис и Bagi communications

Време
Времето во Д. Капија
Времето во Скопје
Времето во Битола
Календар на настани
Пропаганда > Државни пропаганди > Српска пропаганда во Македонија
Српска преписка XVIII
Сподели на Facebook

Деспот Баџовиќ, бивш срески начелник од Врање – на Др. Владан Ѓорѓевиќ, Министер за просвета и црквени работи во Белград

Почитуван Господине Министер

Чест ми е да Ви пратам под /./ буквар за основни македонски училишта, кој по Ваш усмен налог го напишав на Македонско наречје.
 
Дали сум умеел да го напишам овој буквар како треба оставам на Вашата оцена.
Тука да би можел во неколку да Ве запознам со моите назори кои ме раководеа при пишувањето, си земам за слобода, накратко да Ви ги изјавам.


Владан Ѓорѓевиќ, Министер за просвета и црковни работи во Белград

1. при распоредувањето на буквите имав на ум, да ги изложам прво оние букви, кои се најлесни, како за изговор така и за пишување. Меѓутоа тие во следните зборови и реченици доволно се повторуваат за да децата добро би ги запаметеле сите оние букви, што ги изучиле.
 
2. Ракописните и печатните букви ги ставав напоредно така, да кога ќе види една може да види и друга буква. Ова го направив за да кога децата ќе ги изучат ракописните букви, не мораат да се враќаат назад и повторно да изучуваат печатените (како што е букварот на г. Чутурила); што во тој случај на децата им би се убивала вољата, а на учителот му се дава голема работа да повторно покажува како која буква се изговара и каква е разликата помеѓу печатните и ракописните букви. 
Подвлечените букви, зборови и ставови ќе се печатат со ракописни букви, а останатите со печатни.

3. Што се однесува до содржината на овој буквар, гледав да изложам по нешто од сите науки, а особено познавањето на човекот, домашните и див(ј)ите познати животни, нашто за овошјето, растенијата, станевите, поколениските поуки, народни изреки, поучни поговорки и.т.н., и на крајот ја ставив и словенската азбука а особено тоа се бара во црквата.

4. Што пак се однесува до јазикот, јас спрема можноста бирав зборови и реченици како што по Македонија се зборуваат. Но бидејќи ТАМУ СЕКАДЕ ЕДНАКВО СЕ ЗБОРУВА, И БИДЕЈЌИ ОБЛИЦИТЕ НА ЈАЗИКОТ НЕ СЕ РАЗВИЕНИ, - затоа се придржував кон Српската граматика што се однесува за облиците. Освен тоа, некои зборови ги употребив како што овде се изговараат, како н пр. Зборовите : рака, пат, гради и.т.н.; а некои со ` како : р`ка, п`т, гр`ди и.т.н.

Како што Ви е познато букварот се предава само во првиот курс, а во вториот се предава читаницата, па ако овој буквар се усвои, мислам, дека ќе настане потреба да и Читаницата се напише со букварот, во кој случај се надевам дека и тоа мене во должноста ќе ми го ставете. 

Спрема тоа сметам за чест ако повелете да ме известите како за усвојување на овој буквар, така и за пишување на Читаницата. Во тој случај, што се однесува за мојата награда оставам на Ваша оценка, а јас за се ќе Ви бидам благодарен и признателен.

24. јуни 1888. год. Ваш сум понизен
во Врање слуга,
Деспот С. Баџовиќ
бив. начелник срески

(Извори – Архив Србије, МИД ППO II, 100/1888; Граѓа за историјата на македонскиот народ од Архивот на Србија, том IV, книга III [1888-1889], Белград 1987 год, стр.168-169)

Од писмото се наметнуваат следните факти :

1. Деспот Баџовиќ како бивш срески начелник на Врање а со тоа и најблизок познавач на македонскиот јазик (заради непосредната близина), праќа една своја верзија на македонски буквар до Министерот на Србија.

2. Баџовиќ му го објаснува на Министерот методот со кој се служел при пишувањето на букварот, упростувањата, редоследите и разликите со другите буквари.

3. Интересно, Баџовиќ за во Македонија вели дека “СЕКАДЕ ЕДНАКВО СЕ ЗБОРУВА”, па бидејќи облиците на јазикот не се развиени се придржува кон Српската граматика што се однесува за облиците.

4. Од крајот, се насетува и материјалистичкиот карактер на Баџовиќ покрај “патриотскиот”. Не само што го фали својот буквар а одоколу го куди оној од Чутурула, но и нафрла потреба за Читаница од него пишувана, не заборавајќи да си бара парична награда.

Сподели на Facebook | << Назад | Најгоре

Овој наслов е прочитан 4879 пати
Просечна оцена од посетителите
 
Оцена:
 
Запиши
Коментар:

 

понеделник, 20 мај 2024
Моментно посетители: 26

Македонија низ фотографии

Галерии: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16  (нова)
Дали знаевте дека...
 Граница на Христијанството
--------------------------------
 Цесија
--------------------------------
 Македонскиот крал-бебе на бојното поле
--------------------------------
 Најстариот пајтон во Македонија – 150 години
--------------------------------
 “Соломоново клејмо” – заштита од зло
--------------------------------
Дневни случувања
 Тауресиум ќе се презентира пред јавност
 Под македонското сонце во Прага
 Архитектурата од 4 до 6 век на виделина
 Ова не е Танец, ова е чудо од Македонија!
 Инаугуриран четвртиот македонски претседател

Македонски времеплов
Март
Април
Мај
Јуни
Јули
Август
Февруари
Септември
Октомври
Ноември
Јануари
Декември
 
Copyright Macedonium | © 2007-2008 Број на посетители: