Macedonium
Македониум.орг
Историја
Религија
Архитектура
Култура
Етимологија
Етнологија
Пропаганда
Новости
За Македонија
Македонизам
Анкета
Македониум прашува
Што сакате да читате на Македониум?


Вкупно гласови : 8923
резултати
Македониум музика
Благодарност до Синтезис и Bagi communications

Време
Времето во Д. Капија
Времето во Скопје
Времето во Битола
Календар на настани
Пропаганда > Државни пропаганди > Бугарски фалсификати за Македонскиот народ
Меѓународна анкета за Македонците (1925-1929)
Сподели на Facebook

Весникот “Балканска Федерација” (“La Federation balkanique”) од Виена, во перидот од 1925 до 1929 г, спроведе анкета меѓу најпознатите Европски но и светски академски граѓани - интелектуалци, научници, професори, публицис- ти, политичари во своето време.

Многу од нив ќе бидат уште на поважни позиции во периодот што е по анкетата, сака што во биографиите при оригиналното претставување од весникот тие работи и ги нема.

Од анкетираните со свој одговор се јавиле 157 највидни личности речеиси од целиот свет: Франција, Англија, Италија, СССР, Германија, Австрија, Кина, Турција, Унгарија, Ерменија, Швајцарија, Бугарија, Албанија, Полска, Романија, Југославија, Чехословачка и др.


Со цел да се појаснат поставените прашања, анкетата е проследена со краток коментар на постоечката меѓународна положба на Македонија и македонскиот народ во поделените делови и односот на режимите кон нив. Воведот започнува со хуман повик до сите слободни народи, во кој се вели:

“Трагичната судбина на МАКЕДОНСКИОТ НАРОД народ не повикува да се бориме за неговото ослободување. Под феудалниот турски режим илјадници и илјадници негови синови се жртвуваа за слободата на својата земја. По Балканската војна, Македонија го промени само својот господар: таа беше распокината меѓу Србија, Бугарија и Грција. Тоа распокинување свечено го потврди европската војна, која се водеше божем за ослободување на поробените народи.

Денес МАКЕДОНСКИОТ НАРОД стенка под многу пострашно ропство, отколку за време на турското владеење. Денес неговите господари сакаат да го асимилираат или да го уништат. Раководени од идејата да го ликвидираат македонското прашање, владетелите на Македонија не отстапуваат пред никакви средства за ад го уништат самиот народ.

Постоечките тамошни режими на убиства, пресудувања и грабежи го принудуваат МАКЕДОНСКИОТ НАРОД да ги напушта своите домашни огништа, да ги остава своите имоти и да бара спас во масовно емигрирање“.


Не гледајќи друг излез во онаа време за спас на македонскиот народ освен некаква Балканска федерација во која сите би биле еднакви а не постојано да се докажуваат и војуваат Балканците, при што има не малку разорувања и страдања, весникот тоа и го предлага.
По натамошниот опис на режимите и условите во сите три поделени делови весникот ги поставува прашањата до анкетираните:

1. Сметате ли дека сегашново разрешување на македонското прашање е во склад со принципите на справедливоста и слободата и дека тоа е во интерес на мирот?

2. Сметате ли, дека при владеењето на реакцијата на Балканот правата на националните малцинства се почитувани и загарантирани?

3. На каков начин сметате дека ќе може да се стави крај на насилието над националните малцинства, од една страна и на омразите кои што ги конфронтираат балканските држави едни против други, од друга?

4. Сметате ли дека е можно да се оствари Балканска федерација од постојните влади на Балакнот?

5. Какво е Вашето мислење воопшто за една федерација на балкански народи и кои се според Вас, условите при кои таа би можела да се реализира?


И во оригиналот на француски за сето ова стои:

“Le destin tragique du PEUPLE MACEDONIEN nous a la lutte pour sa liberation. Sous le regime feodal turc, des milliers de ses fils se sont sacrifies pour la liberte de leur pays. Apres les guerres balkaniques, la Macedoine a uniquement change d`envahississeur .Elle a ete morcele entre la Serbie, la Bulgarie et la Grece. Ce partage a solennellement confirme la guerre europeenne qui sont disant etait pour la liberation des peuples opprimes.

La situation actuelle du PEUPLE MACEDONIEN est pire que sous les Turcs. Aujourd`hui les envahisseurs cherchent par tous les moyens a assimiler ou faire disparaitre la population macedonienne. Obsedes par l`idee de supprimer la question macedonienne, les dirigeants en Macedoine usent de tous les moyens pour aneantir le peuple meme.

Les regimes su pouvoir etaient des regimes d`assassinats, de condam nations et de pillage qui obligeaient le PEUPLE MACEDONIEN d`abandonner leur foyer et tous les biens pour l1emigration“.

Сподели на Facebook | << Назад | Најгоре

Овој наслов е прочитан 5161 пати
Просечна оцена од посетителите
 
Оцена:
 
Запиши
Коментар:

 

понеделник, 20 мај 2024
Моментно посетители: 40

Македонија низ фотографии

Галерии: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16  (нова)
Дали знаевте дека...
 Линкестите – македонско племе на рисови
--------------------------------
 Агрономијата во Македонија од почетокот на XX век
--------------------------------
 Апокрифи – скриени списи
--------------------------------
 Двобојот и Македонците
--------------------------------
 Докажувањето на младите Македонци од антиката
--------------------------------
Дневни случувања
 Тауресиум ќе се презентира пред јавност
 Под македонското сонце во Прага
 Архитектурата од 4 до 6 век на виделина
 Ова не е Танец, ова е чудо од Македонија!
 Инаугуриран четвртиот македонски претседател

Македонски времеплов
Март
Април
Мај
Јуни
Јули
Август
Февруари
Септември
Октомври
Ноември
Јануари
Декември
 
Copyright Macedonium | © 2007-2008 Број на посетители: