Macedonium
Македониум.орг
Историја
Религија
Архитектура
Култура
Етимологија
Етнологија
Пропаганда
Новости
За Македонија
Македонизам
Анкета
Македониум прашува
Што сакате да читате на Македониум?


Вкупно гласови : 8856
резултати
Македониум музика
Благодарност до Синтезис и Bagi communications

Време
Времето во Д. Капија
Времето во Скопје
Времето во Битола
Календар на настани
Историја > Среден век
.: Ајдутството кај Македонскиот народ :.
Расчеречен во безизлезна материјална положба, прогонуван, понижен и експлоатиран до крајни можни граници, македонскиот народ немал друг излез освен отпорот и борбата.
fe
По навлегувањето на Турците на Балканот, македонското благородништво ја насетило опасноста од новиот поробувач, кој за разлика од дотогашните, бил различен и по јазик и по вера и по обичаи. Затоа благородништвото завзема став кон новите поробувачи.
fe
Ајдутсвото не е специфичност само за Македонија, Балканот или Турската империја. Ајдутсво имало и во сите земји каде имало феудални општествени односи, иако под различни имиња. Всушност ајдутсвото е типичен феномен на феудализмот.
fe
Вонредно значајни турски документи за македонското ајдутство објавува и Елезовиќ во вид на регести од Мухиме дефтерите од Истамбул каде сретнува по некој документ за ајдутсвото во Македонија (“Iz Carigradskih turskih arhiva, Muhimme defterleri”, Елезовиќ, Београд, 1950).
fe
Документацијата за појавата, развојот и значењето на ајдуството во Македонија е собирана и комплетирана макотрпно и студиозно од страна на македонската научна мисла од втората половина на XX век.
fe
И покрај напорите со реформите да се модернизира Османската држава, таа во својата основа останувала заостаната земја со тешки внатрешни противречности и судрувања.
fe
Реформската активност на Османската империја по Кримската војна, со брзо темпо продолжува особено со издавањето (18.II.1856) на т.н. Хатихумајун кој прокламирал верска и национална рамноправност за сите народи, мешани судови, право на христијаните да стапуваат на државни должности и служат војска итн.
fe
Еден вид одглас на војните против Османската империја и нејзината зафатеност на фронтовите била засилена ајдучката дејност на поранешните и новоформирани чети во Македонија.
fe
Македонскиот како и останатите народи на Балканот пружал најразличен вид на отпор против честите злоупотреби на власта од страна на османските власти на теренот и турските големци кој постепено прераснувал и во отпор против османското владеење во целост.
fe
 

сабота, 20 април 2024
Моментно посетители: 43

Македонија низ фотографии

Галерии: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16  (нова)
Дали знаевте дека...
 Австрија во чест на потомството од Мисирков
--------------------------------
 Апокрифи – скриени списи
--------------------------------
 Годината на стаорите кои одонесоа милиони во смрт
--------------------------------
 Абодрити, словенско племе во Дакија
--------------------------------
 Свештмч. Мокиј
--------------------------------
Дневни случувања
 Тауресиум ќе се презентира пред јавност
 Под македонското сонце во Прага
 Архитектурата од 4 до 6 век на виделина
 Ова не е Танец, ова е чудо од Македонија!
 Инаугуриран четвртиот македонски претседател

Македонски времеплов
Март
Април
Мај
Јуни
Јули
Август
Февруари
Септември
Октомври
Ноември
Јануари
Декември
 
Copyright Macedonium | © 2007-2008 Број на посетители: