Потребни состолки:
3 зелки
2 кг. моркови
2 кг. краставички (корнишони)
2 кг. зелени домати
1 кг. зелени и црвени пиперки
1 кг. карфиол
За пресол:
1,3 кг. оцет
400 гр. едра сол
200 гр. шеќер
1 кесичка винобран (10 гр.)
2 кесички конзерванс (5 гр.)
Бибер во зрна
Ловоров лист
Во туба од 10 кг. редиме: зелката и карфиолот се расекуваат на неколку дела, на морковите им се струга кората, краставичките, пиперките и доматите се ставаат цели но претходно издупчени со игла (за полесно да впиваат од течноста). Ја подготвуваме пресолта. Оцетот, едрата сол, шеќерот, винобранот, конвервансот, биберот и ловоровиот лист се ставаат во посебен голем длабок сад и треба да отстојат 2-3 часа колку да се растопат шеќерот и солтта. Пресолта повремено ја промешуваме. Така наредениот зеленчук во тубата, ги преливаме со пресолта, и оставаме да отстои неколку дена, за зеленчукот да ја впие пресолта.
|