“Василици” македонски вршници

“Василици” е уште едно име за вршници за печење леб и други македонски традиционални јадења на македонскиот народ.


Според најстарите пренесувани преданија, ова име доаѓа уште од Византиско време од императорот – Василиј II Македонски (Македонец) кој ковал штитови со поголеми испакнувања на среде, та и малку повешт ковач од нив подоцна можел да прави добри – вршници.