Св. новомчци Триандафил и Спасо

Триандафил бил родум од Загора, а Спасо од Радовиш, епархија Струмичка.


Двајцата Македонци, двајцата млади и прости луѓе. Но љубовта Христова им била помила од светот и животот. Животот го дале, но Христа не Го изневериле. За верата Христова пострадале од Турците и тоа Триандафил во Цариград во 1680 година, а Спасо во Солун во 1794 година.