Св. Стефан патријарх Цариградски

Син бил на царот Василиј Македонецот и брат на царот Лав Мудриот.


На престолот патријаршиски дошол после св. Фотиј и управувал со Црквата Божја од 889 до 893 година. Мирно завршил и се претставил пред Господа, Кого многу Го љубел.